maanantai 23. lokakuuta 2017

Peatdigger Cass ja Klomppen Miroslaw

Päivitykset:

4.12.17 Lisättiin Cairan ja Hileen agilityvideo
27.12.17 Juoksuja odotellaan... Väli ollut 5-6kk, puolivuotta tyulee täyteen tammikuun toisella viikolla. Odotellaan siis...
30.12.2017 Lisättiin Hileen treenivideo
1.1.2010 Hyvää Uutta vuotta!
Uuden vuoden ilta sujui molemmilla koirilla rauhallisesti. Pissailut yms. hoidettiin normaalisti.
Caira 31.12.2017 ja Hile 31.12.2017 (videot)

7.1.2018 JUOKSUT ALKOIVAT!
Eilen olimme Pellossa treenaamassa (video lisätty). Tänään alkoivatkin juoksut, joten ensi viikonloppuna haemme Hileen kyläilemään...

18.1.2018 Onnistunut astutus



Tietoa Cairasta ja Hileestä


Suunnitteilla pentuja yhdistelmästä Peatdigger Cass (Caira) ja Klomppen Miroslaw (Hile). Juoksuja ja astutusta odotellaan tammikuu 2018 aikoihin, jolloin pennut olisivat luovutuksessa keväällä 2018. 

Terveystutkimukset:
  • Lonkkakuvat molemmat A/A
  • Kyynärät molemmilla 0/0
  • Selät kuvattuna molemmilta terveiksi (Cairalla epävirallisena)
  • Silmäpeilattu terveiksi
  • Hile on DNA CEA/CH, TNS ja CL normaali  suvun perusteella
  • Caira on CEA ja TNS normaali suvun perusteella 
  • Pennut ovat CEA ja TNS normaaleja suvun perusteella
  • Polvet tutkittuna Cairalta terveiksi
  • Cairalla olat kuvattu terveiksi
  • Hileellä sydänkuuntelussa ei sivuääniä

Hileen treeniä

Cairan agilitytreenit Pellossa 6.1.18





Yhdistelmä Anadunessa






CAIRA (PEATDIGGER CASS)

Emä: Fly 
Syntynyt: 11.2.2015
Säkä: n. 51cm
Paino: n. 16kg
Maxi3 (2 hyppysertiä)

Caira on keskikokoinen erittäin lyhytkarvainen tricolor narttu. Se on arjessa helppo ja huomaamaton koira, joka tulee  hyvin toimeen lasten, toisten koirien ja vieraiden ihmisten kanssa. Se on nöyrä koira ja tästä syystä se on ollut helppo kouluttaa pennusta asti. Caira on ollut aina "helppo" ja miellyttävä koira, jonka kanssa ei ole tullut suurempia haasteita eteen. Se pitää itsensä valtavan hyvin kasassa kovassakin vireessä. Se ei juuri ääntele ja pystyy patoamaan itseään todella hyvin.

Caira on todella sosiaalinen ja ihmisrakas, antaa mielellään kaikille pusuja ja tunkee kainaloon. Se lähestyy aina toisia koiria alistuvasti eikä haasta koskaan riitaa. Moottoria tekemiseen löytyy, mutta nöyryys ja virheiden välttäminen rokottaa jonkun verran maksimaalista vauhtia jonkin aikaa esim. agilityssä. Kun saa varmuutta tekemiseen vauhtikin lisääntyy. Caira on myös suhteellisen pehmeä koira, mutta ei jää hankaliin tilanteisiin jumiin. Paimentaessa vaikuttaa jopa kovalta ja kestää siinä hyvin painetta. Se ei ole ääniarka (kestää raketit, ilmakiväärin yms.), mutta imurista se ei ole koskaan oppinut pitämään.




Agilityssä Caira on näppärästi liikkuva ja lukee todella tarkasti ohjaajan liikkeitä. Jokaisesta virheestä saa ohjaaja syyttää yleensä ainoastaan itseään. Caira kääntyy hyvin, eikä sillä ole tapana pamauttaa seuraavalle näkyvissä olevalle esteelle ohjaajasta välittämättä. Irtoamista ja estehakuisuutta on opeteltu, koska Caira työskentelee mieluummin ohjaajan lähellä. Cairan kanssa perustyö on tehty agilityssä matalassa vireessä ja se onkin nostanut virettään hyvin hitaasti (tämä oli myös koulutuksellinen ratkaisu ensimmäisen BCn kanssa). Ensimmäiset kisat se oli todella matalassa vireessä ja on nyt nostanut virettä ja vauhtia pikkuhiljaa. Vaikka vire nousee, se pitää itsensä todella hyvin kasassa, ei ääntele, ei tiputa rimoja, ei varasta lähdöstä (patoaa siellä hyvin), kuuntelee ohjaaja ja tekee annetut tehtävät tarkasti. Sillä pysyy aina paketti kasassa se ei sählää ja keskittyy tekemiseen. Cairalla on saalisviettiä ja se palkkautuu parhaiten lelulla. Nameilla palkkaantuu huonommin ja ne laskee virettä. Caira pystyy tekemään agilitya muidenkin ihmisten kanssa.
Kuvaaja: Reima Mukkala
Caira on käynyt 6 kertaa lampailla ja siellä pääsee elementtiinsä. Meidän leveyksillä paimentamisen harrastaminen on todella haastavaa pitkien välimatkojen ja oman osaamattomuuden takia, joten lajiin ei olla päästy kunnolla paneutumaan. Cairan sisaruksista kaikki ovat käyneet lampailla ja paimentaneet enemmän kuin Caira. Koko Cairan sisaruskatras on mieluusti flänkkääviä, silmää käyttäviä koiria eikä Caira ole tästä poikkeus muutaman kerran perusteella. Käyttäytyy lampaita kohtaan kunnioittavasti ja asiallisesti, mutta voimaa löytyy tarvittaessa. Silmää käyttää vahvasti paimentaessa ja liikettä on haettu mukaan. Agilityssä silmäkäyttö ei juurikaan näy, ellei jätä paikoillaan olevaa palkkaa esim. puomin (pysähtymiskontaktin) tai keppien jälkeen, mutta esim. hyppyjen takana voi maassa oleva palkka olla. Muuten silmän käyttöön on puututtu jo pennusta asti eikä se ole ikinä ollut meille ongelma. Caira ei ole ikinä paimentanut lapsia, autoja, pyöriä tms., jos meinaa tuijotella, lopettaa sen heti, kun siitä mainitsee.


Kuvaaja Krista Haataja
Caira on käynyt kahdet näyttelyt (H:n haku reissulla), joista ensimmäisellä kerralla sai Tyydyttävän ja toisella kerralla Hylätyn. Syynä molempiin arvosteluihin oli se, että se ei ole tuomarin mielestä rodunomainen. Cairalla on erittäin lyhyt karva, se on jalkava ja hieman neliömäinen. Se on hanakala saada juoksemaan sekä seisomaan rennosti näyttelykehässä (johtunee myös olemattomista harjoittelumääristä). Caira on työkoira, jonka jalostuksessa pääasiana ei ole ollut ulkonäkö, vaan työkoiran ominaisuudet. Sama linja tulee jatkumaan Cairan pentueessa. Terve rakenne on tietenkin tärkeä, mutta muita ulkonäöllisiä seikkoja tärkeämpänä pidän, että koirat pystyvät toiminaan niille ominaisissa tehtävissä, niillä on moottoria, mutta myös vahva hermorakenne eli pää pysyy kasassa tiukassakin paikassa ja luonne on työ- ja harrastekoiralle sopiva. Jos siis haet itsellesi näyttelykoiraa tai sohvalla makoilijaa ei tämä pentue ole oikea valinta.



Cairan sisarukset ovat olleet terveitä, tasaisia ja toimivia koiria lajissa kuin lajissa. Sisaruksilta harrastuksina ja kilpailulajeina löytyy paimennusta, hakua, tokoa ja agilitya. Niiden kanssa ei ole ollut suurempia haasteita missään ja kaikkia yhdistää suunnaton ihmisrakkaus. Cairan emä Fly on walesin tuontinarttu, Kevin Evansin kasvatti. Emältä onkin peritty ihmisrakkaus ja ketteryys. Emä pääsääntöisesti paimentaa, mutta on käynyt myös agilitykentillä sen verran, että on nähty taipumusta lajiin. Cairan isä Vallhunden Tom  "Tauno" on lyhytkarvainen tricolor uros. Sillä on yli 40 jälkeläistä ja jälkeläisnäyttö on ollut todella tervettä. Tauno kisaa agilityssä ja paimennuksessa kolmosluokassa. Molemmmat vanhemmat ovat paimenkoiria ja heidän suvuissaan on paljon työkoiria.





HILE (KLOMPPEN MIROSLAW)

Syntynyt 22.2.2015
Säkä n. 54 cm
Paino n. 20 kg

Hile omistajiensa kertomana:

Hile tuli meille hieman yllättäen sen varauksen peruunnuttua. Ihastuimme heti pennun vakavaan ja hiukan röyhkeään olemukseen ja edelleen sen palveluskoiraluonne miellyttää meitä suuresti. Olimme myös kovasti toivoneet lyhytkarvaista versiota bordercolliesta kolmen pitkäturkin jälkeen ja lyhyt turkki onkin lunastanut kaikki toiveet helppoudessaan.

Hile
Hileen isä on Raider (Puola), joka on kilpaillut menestyksellisesti agilityssa ja koirafrisbeessa. Raider on työlinjainen (amerikkalaisia ja brittiläisiä linjoja) mustavalkoinen lyhytkarvainen uros Rising Sun -kennelistä USA:sta ja molemmat sen vanhemmat ovat tilakoiria. Raideria on käytetty jalostukseen Euroopassa useammassa maassa hyvän jälkeläisnäytön ansiosta. Hileen emä on lyhytkarvainen red merle Taito (Suomi), joka on puolestaan ISDS-rekisteröity tuontikoira Iso-Britanniasta. Taiton lajeina ovat pelastuskoirien haku ja rauniot ja lisäksi se kilpailee agilityssa kolmosluokassa. Taitolla on hyvä työmoraali ja agilityssa se on nopea ja kuuliainen. 

Hile on fyysisesti ja henkisesti hyvin voimakas koira. Se rakastaa työskentelyä, sillä on voimakas tahto ja paljon viettiä. Fyysisesti esimerkiksi pk-esteet ovat sille helppo juttu. Tietyllä tavalla voimakkuus on myös röyhkeyttä ja dominanssia, yhdistyneenä kiihkeyteen.
Hile oli pentuna vakava, rauhallinen ja jonkin verran dominoiva muita koiria kohtaan. Se ei ollut ikinä sellainen supersosiaalinen koira vieraita ihmisiä kohtaan, vaan pikemminkin välinpitämätön. Hile oli murkkuiässä selkeästi terävämpi ihmisiä kohtaan, mutta aikuistuttuaan palasi takaisin "välinpitämättömään" olotilaansa ja joskus se on jopa kerjää huomiota vierailtakin. Koiria kohtaan se on hyvinkin leikkisä ja tuttavallinen nykyisin. Voimakkaan luonteensa takia se ei ehkä ollut kaikkein helpoin pentu, vaikka olemme pitäneetkin siitä erittäin paljon ja arvostaneet sen luonteenpiirteitä.

Kuvaaja: Reima Mukkala
Hile on erittäin taistelutahtoinen ja saalisviettinen. Se rakastaa leikkiä ja taistella esineistä. Se myös mielellään leikkii ohjaajan kanssa ilman leluja. Hile palkkautuu myös makupaloilla ja niitä voi käyttää koulutuksessa, mutta lelut ovat aina parempia.

Kotona Hile on suhteellisen rauhallinen ja vakavamielinen, mutta treeneissä se on hyvin kiihkeä, nopea ja ketterä. Se ei sählää eikä steppaa, edes odotellessaan omaa vuoroaan harjoituksissa. Se patoaa hyvin eikä piippaa turhia. Ollessaan vireessä se vaikuttaa jopa kovalta, mutta on pohjimmiltaan hyvin ohjaajapehmeä ja arjessa helposti ohjattavissa. Tapaturmista tai pienistä vaurioista (vaikkapa lentokeinusta) Hile ei hirveästi piittaa. Jos sen antaa liikaa nousta tai nostattaa sitä ilman hallintaa, se kyllä osaa myös keulia, jolloin vauhti korvaa järjen.

Kuvaaja: Reima Mukkala
Hileellä ei ole ollut mitään alusta- tai ääniarkuuksia, se suhtautuu täysin tyynesti esimerkiksi ilotulituksiin ja ampumiseen. Yleisesti se on hyvin miellyttävä koira ja sillä on hyvän oloinen hermorakenne, mutta "helppo" koira se ei ole.



PENTUE

Toivoisimme tämän yhdistelmän pennuista hyvällä moottorilla, työmoraalilla ja hermorakenteella varustettuja harrastuskavereita lajiin kuin lajiin. Caira ja Hile täydentävät hyvin toisiaan luonteen ja myös rakenteen osalta. Cairan nöyryyttä, herkkyyttä ja ihmisrakkautta tasapainottaa Hileen kohtuullinen kovuus ja välinpitämättömyys vieraita kohtaan. Hile täydentää Cairan rakennetta pidemmällä rungolla, kulmauksissa ja ravinpituudessa. Lisäksi molemmilla on pää hyvin kasassa, Cairalta tulee toivottavasti hermoja ja Hileeltä taistelutahtoa. Halusin myös urokselta paljon tekemisen meininkiä eikä niinkään varmistelua ja liiallista nöyryyttä. Hileen puolelta tulee kovuutta, vauhtia ja dominanssiakin.varmasti, joten pennut tarvitsevat aktiiviset ja mieluusti aikaisempaa koirataustaa omaavat kodit. Todennäköisesti tästä yhdistelmästä tulee aika lyhytkarvaisia koiria ja väritykset tulevat yllätyksenä.

Yhdistelmä täyttää bordercollien jalostuksentavoiteohjelman (JTO) suositukset. Pennut rekisteröidään SKLn ER rekisteriin. Pennut madotetaan suositusten mukaisesti, ne saavat mukaansa pentupaketin eläinlääkäri tarkistaa ne ja uudet omistajat saavat kasvattajan sekä uroksen omistajien tuen. Pennut kasvavat meillä kotona kodin ja lasten äänien keskellä. Ne pääsevät tutustumaan erilaisiin alustoihin, ääniin, vieraisiin ihmisiin, toisiin koiriin sekä autoiluun ja vieraisiin paikkoihin ennen uuteen kotiin muuttoa.



YHTEYSTIETOJA

Minulla on käytynä kasvattajan peruskurssi ja kennelnimihakemus on laitettu ja asia etenee Kennellittossa. Ehdin varmaankin saada sen ennen pentujen rekisteröintiä ja näyttäisi siltä, että Kennelnimi tulee olemaan Kairankutsun. Minulla on pitkä tausta eläinten, lähinnä hevosten kanssa (n.17 vuotta) ja sieltä olen siirtynyt kokonaan koirien pariin. Minulla on osaamista ja koirataustaa (n.10 vuotta) lähinnä agilityn parista muita lajeja (toko, haku, jälki) olen peruskouluttanut ensimmäiselle koiralleni, muttei osaaminen sillä puolella ole kovin vahvaa.

Uroksen omistajilta Niina ja Arto Tuiskulta löytyy sitten laajemmin osaamista agilitystä, tokosta sekä pk-lajeista. He ovat pitkänlinjan koiraihmisiä ja kouluttaneet paljon Lapissa. He ovat myös luvanneet olla mukana uusien omistajien tukena.

Vastaan mielelläni kysymyksiin ja lisätietoja saa minulta sähkopostilla: katri-anna.kokkonen@hotmail.com. Puhelimitsekin voi yrittää tavoitella 0407268884. Puhelimeen en pysty aina vastaamaan, mutta voidaan myös sopia sähköpostilla sopiva aika puhelulle ja aina voi yrittää soittaa! Paras aika tavoitella puhelimitse on 12-15 välillä tai illalla 20.30-22 välillä. 

-Katri-Anna Kokkonen, Sodankylä-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennut 7 viikkoa

 Läikkä  Vimpula  Mustis  Mustis  Kepa  Kepa Luikku  Luikku   Pimu  Pimu  Jönssi  Jön...